Friday, August 20, 2010

Keseorangan

Posted by take5shopOn9 at 10:25 PM
kesian aku, hari ni berbuka sorang je di rumah rumah. housemate yang berdua dah berjuang di medan KFC *kerja partime*. rajin kan dorang. aku bukan tak rajin cuma every wekend ada je komitmen lain mesti aku laksanakan. payah la jadi orang penting ni. paling tak pun aku balik umah seremban, melepak ngan family jadi driver untuk ayah ke sana sini. akulah runner. cewaahh. confirm la mak tak bagi aku buat partime sampai tengah malam. bahaya katanya. tapi kelumpo ni kan tak kira siang malam selalu je sesak.

dah 4 bulan aku duk kelompo ni belum lagi berkesempatan nak round-round tengok lampu di kelumpo. macamlah kat rumah takda lampukan. tapi feel lain la. habih la kalau omak den tahu. memang kono bambu lah balik nanti. agak eh aku ni dah puas kot dengan suasana merambu ni. kalau dulu, hurmm tak payah bukak memori lama lah. biar jadi kenangan simpan dalam balang kaca. harap kawan-kawan aku enjoy kojo kek Kfc tue ha..donga eh malam ni kono kojo sampai closing. tak ghoti lak nak torangkan. takdo pengalaman kojo fastfood.

ponek la badan ni dari balik kojo tadi mengadap lappy yo. tue lah omak slalu bising. 'tak jadi kojo ado bondo ni, kang omak humban kang', dialog omak bilo dah hangin bilo dipanggil banyak na 'kojap' aku jawap. osah lak bosan malam ni. TB menyalo kek dopan, radio terpasang yo. ontah apo la siaran den blasah janji ado lagu. bilo yo lagu ghayo nak kuar. jangan kato aku macam budak-budak. orang tuo pun samo yo, dah naluri nak ghayo sumo ado.

dah tingga sorang tadi, takdo la plan nak masak beriyo-iyo. membazir yo. bulan tongah malap ni kono lah berjimat. berbuko tadi takat yang ado. *ups omak tepon*-------------------
ok done. sojak akhir-akhir ni selero makan makin handal lak. malu lak nak explain. asal buko tambuh nasi sampai 2,3 kali. kalau bawak buffet ramadhan kek hotel garenti tak rugi la. sume aku sosah. agaknya selro nie bertambah sojak amalkan makan vitamin dari klenik kerajaan. bitamin kaler oren saiz eh kocik yo. aku dapek ghaso la pipi dah naik sikit. jangan kombang dah la. dah lamo tak timbang badan. esok-esok kaalau jumpo timbang nak cubo kiro borek bapo gah eh. apo lak kono eh orang poso badan aku yang naik.

kesudahan eh aku buko nasi sejomput, nasi sahur. lauk pun sahur. ghupo eh tak cukup konyang. astagfirullah... ontah apo yang menumpang dalam badan ni. makan tak cukup yo. aku nampak kat atas rak pinggan mangkuk ado 2 koping ghuti gardenia. ahaaaa''' dapek akal. goreng tolo mata kobau buek banjo. sodap eh. esok sahur tak tahu la den nak makan apo. dah poning nak mikir lauk buko ni. hari-hari samo yo rutin eh. bebudak ni pun samo, manjang nak keputusan aku. bagilah akal yang mantap. buleh nolong masak. agak eh camnilah omak-omak kek umah kan. patutlah omak slalu tanyo aku nak lauk apa. tiap kali aku balik baru nak colik mato dah tanyo nak lauk apo? sonang ayah nak poie pasar boli lauk.

barulah teraso kesayuan berbuko sensorang tadi. kesian kan orang yang takdo famili, adik beradik, kengkawan. sorang yo ngadap pinggan. syukur alhamdulillah keluarga aku sumo eh ado & sihat. biarlah dorang sihat slalu.

tak lamo slosai makan. odah sampai umah. balik ghupo eh. dah tido pun odah, siap pakai baju baru boli. osah macam budak kocik bilo dapek baju baru. langsung tak nak tangga bawak sampai tido.

esok sahur kurma yo lah..

0 comments:

About Me

My photo
Name It, You Get It Here!

Followers

PERSEMBAHAN BAHASA ISYARAT (MySL)

Loading...
 

...NanA r0cK... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei