Thursday, October 28, 2010

W17

Posted by take5shopOn9 at 3:30 PM
aku baru sahaja lepas menghadiri temuduga jawatan tetap untuk w17 tadi. tak sangka rezeki di panggil pagi ini. walaupun belum mendapat keputusan muktamad, dipanggil untuk temudug apun dikira sebagai rezeki juga. tiap yang kita lakukan adalah telah dicatat Tuhan sejak dulu lagi. anda yang membaca entri ini pun adalah gerakan dari Tuhan. *bulan ini temanya adalah Bahasa Kebangsaan* jadi mendispilinkan diri berbahasa dengan baik. ini bukan kerana (bias) dari impak ditemuduga tadi ye. jadi disini saya mahu kongsikan pengalaman semasa sesi temuduga.

w17 ini adalah jawatan peringkat SPM. jadi segala sijil yang terbaik dari SPM, misalnya Diploma, Ijazah, Master, PhD, dan sebagainya. eloklah disimpan baik-baik. kerana, juri hanya melihat dan menilai calon berdasarkan kelayakan SPM sahaja. saya pun hampir ingin membawa bersama segala pendidikan yang tertinggi. (atas nasihat rakan serumah yang pernah menjalani sesi seperti ini menasihati saya).

sebelum sesi temuduga.

: calon dikehendaki datang awal sekurang-kurangnya 30 min sebelum masa yang dinyatakan dalam surat tawaran.
: susun sijil-sijil asal dan salinan seperti yang dikehendaki dalam surat tawaran.
: calon tidak perlu membawa 'resume', kerana segala maklumat peribadi telah pun dinyatakan semasa mengisi borang secara 'online' dulu.

semasa sesi temuduga.

: seramai 4 orang calon dimasukkan serentak ke dalam bilik. sebelum ini saya pernah mengalami sesi beramai-ramai begini. jadi untuk menghilangkan gemuruh dan mendapatkan idea yang banyak. duduklah dikerusi hujung sebelah kiri (jika calon menghadap juri). jika disoal mengikut turutan nombor, calon hujung kiri adalah yang terakhir. pelbagai idea boleh digoreng setelah mendengar hujah-hujah calon lain.
: perkenalkan diri calon; nama, latar belakang keluarga, pendidikan awal hingga akhir (SPM je la), pengalaman bekerja.
: juri akan menyoal calon berkaitan jawatan yang dipohon. jika calon faham bidang kerjaya ini, cerahlah menjawab dengan lancar.
: soalan dari juri; sepanjang bekerja amanah adalah suatu tanggungjawab yang perlu digalas oleh pekerja, pernahkan amanah anda dikhinati oleh majikan. (lebih kurang begini soalannya)
: isu semasa; juri meminta calon memilih satu topik untuk dikupas dan dibincang bersama calon-calon yang lain. ( tadi seorang calon mengupas tajuk berkaitan UPSR & PMR ingin dimansuhkan. masing-masing dengan hujah yang tersendiri).
: pengetahuan am; rukun negara (ada juga yang gagap hendak memberikan jawapan), nama sultan.
: pop kuiz; ibu negara Filipina, mata wang Singapura, Timbalan Menteri Pelajaran, apakah yang dimaksudkan Komanwel, berpakah negara yang menjajah Malaysia?.

p/s: kebetulan salah seorang dari juri ada yang mahir berbahasa isyarat dan menyuruh saya menjawab salah satu dari soalan yang diajukan menggunakan bahasa isyarat. nampak gayanya juri berminat dengan kemahiran yang saya miliki. namun tidak semestinya saya berjaya dalam sesi temuduga tadi.

0 comments:

About Me

My photo
Name It, You Get It Here!

Followers

PERSEMBAHAN BAHASA ISYARAT (MySL)

Loading...
 

...NanA r0cK... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei