Tuesday, September 28, 2010

Antara Nasihat & Iri hati

Posted by take5shopOn9 at 8:51 AM
ke mana perginya kehormatan & kesantunan dalam sebuah keluarga? tiada erti yang muda di sayangi dan tua di hormati. penat jerih orang tua mengajar ditambah lagi didikan di sekolah oleh para guru, adab serta tatasusila menghormati orang disekeliling kita.

dulu zaman kecilnya sangat akrab. tidak kisah bermain, berkongsi cerita bersama. lama-kelamaan suasan itu suram dan langsung karam dek peredaran masa serta perubahan diri manusia itu sendiri. dirinya selalu berkata dia tidak pernah berubah. tapi mata yang memandang, orang disekeliling ada juri tiap tingkah perbuatan. 'Don't Judge A Book by Its Cover'. boleh lagi digunakan pepatah ini. namun pada hal ini, semuanya tidak benar.

disebabkan harta, pangkat, kuasa yang ada sekelip mata manusia boleh berubah. mungkin berubah kepada yang baik dan sebaliknya. bagi yang terus kepada perubahan yang positif kita bersama mendoakan agar mereka terus dijalan yang benar. bagi yang masih alpa semua itu adalah nikmat sementara. sekelip mata Tuhan yang Maha Kuasa boleh merubahnya.

kenapa nasihat yang diberikan langsung tidak diendah. bahkan dikata sebagai iri hati. itulah tafsiran manusia yang tidak boleh menerima kekurangan tindakannya. baginya itu adalah benar..itulah yang mesti dilakukan.

apabila duit telah menguasai minda. keluarga boleh dilupakan.

0 comments:

About Me

My photo
Name It, You Get It Here!

Followers

PERSEMBAHAN BAHASA ISYARAT (MySL)

Loading...
 

...NanA r0cK... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei